Ontdek nieuwe muziek

Door ieperlingetje op zaterdag 8 juni 2013 21:25 - Reacties (12)
Categorie: overige, Views: 5.161

Velen die mijn tweakblogs lezen weten dat ik de iTunes top 100 minutieus volg, en deze post gaat daar dan ook natuurlijk over. ;).

Ik hou de iTunes top 100 van 112 landen bij, ik heb dus een goed beeld welke muziek populair is in de wereld (let wel populair, of die muziek goed is moet iedereen voor voor zichzelf uitmaken) en als ik die lijsten wat vergelijk, merk ik dat er dagelijks 600 à 800 nummers (van de 11200, mysql wordt soms boos :+) in een lijst verschijnt die daar nog nooit eerder verscheen. Dat wil dus zeggen dat ongeveer 1 op de 14 à 18 nummers nooit eerder verscheen. Of anders gezegd, slechts 6 à 7 % is nieuw per lijst. Dit betekent dus dat de iTunes top 100 lijsten vrij statisch zijn. En dat is jammer, want er zijn echt wel pareltjes te vinden. Alleen, met zoveel landen wordt dat een speld in een hooiberg.

Ik heb dus een poging ondernomen om je nieuwe muziek te laten ontdekken in de iTunes top 100 (jaja, sommigen zullen deze uitspraak waarschijnlijk tegenstrijdig vinden :P)

Ik heb dus de nummers uit alle landen van een bepaalde datum samen gegooid op één hoop, en op die manier de populariteit berekent aan de hand van positie, hoeveel verschijningen, en ook hoe belangrijk dat land is. (Amerika heeft bijv. een hogere score dan Groothertogdom Luxemburg vanwege het hogere inwonersaantal). Daarna (en nu komt het leuke) vergelijk ik die lijst met het land waarvan je de iTunes top 100 bekijkt, en verwijder ik de nummers die reeds in de top 100 van dat land zijn voorgekomen. Resultaat: je krijgt de populairste nummers uit de wereld die niet in eigen land zijn doorgebroken.


Hieronder de top 100 lijsten voor België en Nederland van vandaag (12 juni 2013) en ernaast telkens de aanbevelingen die worden gegenereerd:

Belgische iTunes top 100 van 12 juni Aanbevelingen

Nederlandse iTunes top 100 van 12 juni Aanbevelingen